miercuri, 31 martie 2010

Chiar Kubrick!

Vineri, doi aprilie, proiectam Portocala mecanica si nu glumim, chiar daca vine intai aprilie! ca deobicei in Scart* Loc Lejer, de la ora 19 Fix!

Portocala Mecanica este o adaptare a romanului cu acelasi nume al lui Anthony Burgess (1962) realizata in 1971 de catre Stanley Kubrick. Actiunea se petrece in Marea Britanie, in 1995, unde Alex DeLarge (Malcom McDowell) este un delicvent de 16 ani carismatic si psihopat, care nu putea rezista fetelor dragute, violentei sau muzicii lui Beethoven. El este capul unei gasti de criminali. El descopera in curand ca amicii lui nu il mai vor ca lider, complotand impotriva lui. In cele din urma el ajunge la inchisoare. Acolo el semneaza ca voluntar al unor experimente lansate de catre guvern, in scopul de a reduce violenta in societate. Este torturat cu filme cu violenta excesiva, precum si cu muzica clasica. Dupa ce tratamentul s-a incheiat, Alex a fost trimis acasa, insa familia sa l-a "inlocuit" cu un chirias. Umbland prin Londra, el ajunge la casa unui scriitor a carui sotie fusese batuta, violata si omorata de catre Alex si prietenii sai. Mr Alexander il primeste pe Alex la el, folosindu-l impotriva guvernului, deoarece a auzit de cazul sau din ziare. Acesta isi da seama cine e Alex de fapt cand il aude cantand sub dus " Singing in the Rain " , melodie pe care o canta in noaptea in care i-a violat sotia. Mr Alexander incearca sa il drogheze pe Alex si sa il tortureze fortandu-l sa asculte Simfonia a Noua a lui Beethoven, inchizandu-l intr-o camera cu muzica la maxim. Baiatul incearca sa se sinucida, aruncandu-se de la geam, insa supravietuieste. Pe timpul recuperarii, este vizitat de Ministrul de Interne care a aranjat de la inceput tratamentul si ii pune lui Alex Simfonia A Noua, nestarnind nici un fel de reactie fizica de data aceasta. Cei doi fac o intelegere, lui Alex i se propune sa ii ajute la o campanie de publicitate in care el va demonstra tuturor ca tratamentul a functionat.
Acest film a fost interzis in Anglia timp de 30 de ani datorita continutului. Extrem de violent, insa si comic in anumite situatii, filmul este original, filmat excelent. Malcom McDowell este un actor nascut special pentru rolul lui Alex DeLarge.
Stanley Kubrick este producatorul si regizorul filmului, iar muzica clasica, este excelent aleasa de catre Wendy Carlos.
Ideea filmului pleaca de la " BUNATATE " . Dupa tratament, Alex devine un om BUN al societatii, insa nu dupa vointa sa, ci obligat de guvern, si nu vine din interior, asa cum este natural.
"Portocala mecanică trebuia să fie un fel de manifest şi chiar o predică asupra importanţei posibilităţii opţiunii. Eroul meu, sau antieroul, Alex, este foarte rău... dar răutatea sa nu este produsul unei condiţionări sociale sau genetice, ci propria sa problemă, în care s-a angajat cu toată luciditatea." - Anthony Burgess - 1972

mai multe detalii daca dai un simplu click pe titlu.
*Scart loc lejer se afla pe strada Zoe nr. 1. Cel mai usor se ajunge acolo cu tramvaiele 6, 7 sau 8.
**intrare foarte lejera.

joi, 25 martie 2010

The Party (1968)

Vinerea asta, 26 martie 2010, de la ora 19 fix va asteptam in *Scart loc lejer la proiectia fimului " The Party" in regia lui Blake Edwards. Filmul din 1968 il are in prim plan ca actor pe Peter Sellers.

Alte detalii aici.

*Scart loc lejer se afla pe strada Zoe nr. 1. Cel mai usor se ajunge acolo cu tramvaiele 6, 7 sau 8.
**intrare foarte lejera.

marți, 16 martie 2010

Fellini la Cinemateca

Vineri, 19 martie, ora 19 FIX, in Scart Loc Lejer*, va avea loc proiectia lungmetrajului 8 1/2, in regia lui Federico Fellini.

Un film cu Guido Anselmi( Marcello Mastroianni ), protagonistul principal al filmului, un renumit regizor de succes, care doreste sa inceapa un alt film. In loc sa aiba o viziune asupra noului film, in fata ochilor i se impleteste filmul vietii, nereusind sa se concentreze cat ar trebui profesional.

Copilaria, visele lui, femeile pe care le'a iubit, apar neregulat pe tot parcursul filmului, Fellini reusind astfel sa nu contureze o linie clara intre real si imaginar.



* strada Zoe nr. 1, langa Institutul de sudura de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

**intrare lejera

joi, 11 martie 2010

"Calauza" la Cinemateca

Dupa cum te'am obisnuit, in fiece vineri, de la ora 19 fix, in Scart*, avem proiectii de filme bune, dar neapreciate, sau nu pe cat ar trebui.
Vineri, 12 martie, proiectam Calăuza, un film rusesc, realizat in timpul Uniunii Sovietice(1979) de catre Andrei Tarkovski. Lungmetrajul este considerat unul dintre filmele care reusesc sa atinga latura stiintifico-fantastica, fara a fi folosite efecte speciale (decor, garderoba, efecte computerizate), ci doar un subiect sensibil, accentuat de regizor, si anume timpul.
Într-un viitor nedefinit, datorită zvonului că în perimetru ar exista un presupus loc al împlinirii dorinţelor, poliţia interzice accesul. Se formează o nouă meserie, ilegală şi plină de riscuri: aceea de călăuză ( rusa stalker) în spaţiul Zonei. Datorită pericolului închisorii şi al multiplelor riscuri implicate, meseria este îmbrăţişată de proscrişii societăţii. Protagonistul filmului este un astfel de ins. În decursul unei zile, el îi va călăuzi pe Scriitor şi pe Fizician printre variatele puncte primejdioase ale rezervaţiei, ambii mânaţi de ambiţia de a obţine genialitatea. Jocul orgoliilor, dar şi al căinţei va face, însă, ca exact când vor ajunge în dreptul fântânii dorinţelor, drumeţii să nu mai fie în stare sa-şi rostească cererea, conştientizând că nu mai au puterea de a dori cu adevărat. Cei trei se întorc în oraş. Călăuza, aşteptat de soţie şi de fiica bolnavă, dezamăgit de obtuzitatea şi de egoismul semenilor săi, hotărăşte să se mute cu soţia şi cu fetiţa în perimetrul interzis.

Mai multe detalii vei afla dand un simplu click pe titlul postului.




* strada Zoe nr. 1, langa Institutul de sudura de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

**intrare lejera

marți, 9 martie 2010

Rear Window, in regia lui Alfred Hitchcock

Vineri, 5 martie, ora 19 Fix, in Scart*, Cinemateca aduce in atentia ta un nume consacrat al filmului, si anume Alfred Hitchcock. Rear Window este o capodopera din 1954, scrisa de John Michael Hayes, bazata pe povestirea din 1942 al lui Cornell Woolrich "It Had to Be Murder"( Trebuia sa fie crima). Protagonistii filmului sunt James Stewart, care apare ca si fotograful L. B. "Jeff" Jefferies, care, in timp ce se recupera in urma unui accident pe care il suferise in timp ce dorea sa faca ceva neobisnuit la categoria "Poza zilei", incepe sa isi spioneze vecinii; Grace Kelly este infatisata ca si iubita lui, Lisa Fremont, designer de moda afluent in oras ; Thelma Ritter apare ca si ingrijitoarea lui, Stella; Wendell Corey ca si prietenul lui si co-pilot in Al Doilea Razboi Mondial, detectivul Tom Doyle; si Raymond Burr ca Lars Thorwald, unul dintre vecinii lui Jeff.

Filmul este considerat de multi critici de specialitate unul dintre productiile de succes al lui Hitchcock. A fost nominalizat de 4 ori la Oscar, iar dintre premile inmanate, amintim de EDGAR.


Mai multe detalii vei afla dand un simplu click pe titlul postului.




* strada Zoe nr. 1, langa Institutului de sudura de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

**intrare lejera