joi, 27 octombrie 2011

Proiecție ”The Cuckoo” (Кукушка)


Septembrie 1944, Finlanda se retrage din al II-lea război mondial, fapt ce dă naștere unei controversate povești dintre un soldat finlandez, abandonat, o femeie laponă și un căpitan rus, acuzat de corespondență anti-sovietică. Tentativa de relaționare dintre cei trei oferă o consolare reciprocă.

Veiko, tânărul soldat finlandenz, abandonat și pironit de stânci în singurătate i-a fost semnat ”contractul de moarte” prin faptul că era îmbrăcat în uniforma germană.
La celălat pol, Ivan, căpitanul rus este izgonit și condamnat de spionaj, victimă a unui bombardament, acesta își pierde cunoștința.
Anni, o femeie laponă, a cărui bărbat a fost recrutat la război, îl găsește pe Ivan, inconșient, în timp ce căuta mâncare și îl aduce la adăpostul său. Nu după mult timp, Veiko se alătură celor doi în speranța de a se elibera de cătușe.

O barieră interculturală și de comunicare îi împiedică pe cei trei să comunice efectiv, fapt ce le complică existența substanțial.

Aleksandr Rogozhkin trece ușor de la imaginea celui de-Al II-lea Război Mondial la imaginea individuală a celor trei protagoniști. Războiul să dă între cei doi bărbați pentru locul de lângă femeia misterioasă.

”The Cuckoo” este un altfel de film despre război, e o dramă și o comedie simultan despre trei suflete pierdute.

Războiul este esența omului, imposibil de omis, însă capabilă să omoare emoțiile și sentimentele plăcute, ea distruge și speranțele.


Vă așteptăm
în Cuib d’Arte de pe Str. Mărășești nr. 14, ca în fiecare vineri între orele 18:00 și 21:00 la o ceașcă de ceai și chef de vorbă!

duminică, 16 octombrie 2011

Proiecție ”A swedish love story”


”Lumea nu este facuta pentru oamenii singuri” spune Lasse, tatal lui Par, dupa ce cortina s-a ridicat.

Un film din 1970, de Roy Anderson, care a devenit un hit cultural, deoarece conține o poveste configurată simplu și onest. Filmul urmărește istoria a doi tineri suedezi, Annika, o fata bogată de oraș și Par, un baiat simplu de la sat. O poveste banală, ați spune voi, însă veți da greș. Defapt este o istorie care te copleșete prin candoarea și căldura sa. Toate își au un început, un punct de pornire, A Swedish Love Story, este transpunerea pe film a incipitului emoțional.

Filmul lui Anderson descrie cu un efort surprinzător dragostea adolescentină celor care nu au experimentat-o, onestă, gingașă și frumoasă. Camera surprinde cele mai mici, dar importante detalii : unui simplu suspin sau tic nervos i se acordă atenția cuvenită pentru a contura și mai bine portretele personajelor. Anderson reușește prin film să analizeze tipicul uman, păstrându-i totuși intimitatea.

În 1970 filmul a fost nominat pentru ”Golden Bear” , la Festivalul Filmului de la Berlin. În același an, filmul câștiga premiul special al Jurnaliștilor - UNICRIT.

Filmul NU face parte din seria ”Povești siropoase pentru adolescenți” și nu conține kitsch-ul cei din jur.adolescentin supradozat de cineaști. Este un film pur despre dragoste așa cum este EA (la început).

+ BONUS

După vizionarea filmului vom duce o mini ”dezbatere” despre cum e defapt ”confruntatrea” adolescenților cu ei înșiși.

Cinemateca Revine!

După o lungă și simțită absență Cinemateca decide să revină și nu oricum, ci cu o nouă locație și noi filme care să ne “cineculturalizeze”. Începând de Vineri, 21 Octombrie vă așteptăm în Cuib d’Arte de pe Str. Mărășești nr. 14 între orele 18 și 21 pentru vizionarea primului film din multele ce vor urma.