joi, 11 martie 2010

"Calauza" la Cinemateca

Dupa cum te'am obisnuit, in fiece vineri, de la ora 19 fix, in Scart*, avem proiectii de filme bune, dar neapreciate, sau nu pe cat ar trebui.
Vineri, 12 martie, proiectam Calăuza, un film rusesc, realizat in timpul Uniunii Sovietice(1979) de catre Andrei Tarkovski. Lungmetrajul este considerat unul dintre filmele care reusesc sa atinga latura stiintifico-fantastica, fara a fi folosite efecte speciale (decor, garderoba, efecte computerizate), ci doar un subiect sensibil, accentuat de regizor, si anume timpul.
Într-un viitor nedefinit, datorită zvonului că în perimetru ar exista un presupus loc al împlinirii dorinţelor, poliţia interzice accesul. Se formează o nouă meserie, ilegală şi plină de riscuri: aceea de călăuză ( rusa stalker) în spaţiul Zonei. Datorită pericolului închisorii şi al multiplelor riscuri implicate, meseria este îmbrăţişată de proscrişii societăţii. Protagonistul filmului este un astfel de ins. În decursul unei zile, el îi va călăuzi pe Scriitor şi pe Fizician printre variatele puncte primejdioase ale rezervaţiei, ambii mânaţi de ambiţia de a obţine genialitatea. Jocul orgoliilor, dar şi al căinţei va face, însă, ca exact când vor ajunge în dreptul fântânii dorinţelor, drumeţii să nu mai fie în stare sa-şi rostească cererea, conştientizând că nu mai au puterea de a dori cu adevărat. Cei trei se întorc în oraş. Călăuza, aşteptat de soţie şi de fiica bolnavă, dezamăgit de obtuzitatea şi de egoismul semenilor săi, hotărăşte să se mute cu soţia şi cu fetiţa în perimetrul interzis.

Mai multe detalii vei afla dand un simplu click pe titlul postului.




* strada Zoe nr. 1, langa Institutul de sudura de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

**intrare lejera

Niciun comentariu: