duminică, 16 octombrie 2011

Proiecție ”A swedish love story”


”Lumea nu este facuta pentru oamenii singuri” spune Lasse, tatal lui Par, dupa ce cortina s-a ridicat.

Un film din 1970, de Roy Anderson, care a devenit un hit cultural, deoarece conține o poveste configurată simplu și onest. Filmul urmărește istoria a doi tineri suedezi, Annika, o fata bogată de oraș și Par, un baiat simplu de la sat. O poveste banală, ați spune voi, însă veți da greș. Defapt este o istorie care te copleșete prin candoarea și căldura sa. Toate își au un început, un punct de pornire, A Swedish Love Story, este transpunerea pe film a incipitului emoțional.

Filmul lui Anderson descrie cu un efort surprinzător dragostea adolescentină celor care nu au experimentat-o, onestă, gingașă și frumoasă. Camera surprinde cele mai mici, dar importante detalii : unui simplu suspin sau tic nervos i se acordă atenția cuvenită pentru a contura și mai bine portretele personajelor. Anderson reușește prin film să analizeze tipicul uman, păstrându-i totuși intimitatea.

În 1970 filmul a fost nominat pentru ”Golden Bear” , la Festivalul Filmului de la Berlin. În același an, filmul câștiga premiul special al Jurnaliștilor - UNICRIT.

Filmul NU face parte din seria ”Povești siropoase pentru adolescenți” și nu conține kitsch-ul cei din jur.adolescentin supradozat de cineaști. Este un film pur despre dragoste așa cum este EA (la început).

+ BONUS

După vizionarea filmului vom duce o mini ”dezbatere” despre cum e defapt ”confruntatrea” adolescenților cu ei înșiși.