joi, 24 noiembrie 2011

Proiecție ”This is England”


Cel mai englezesc film britanic! Bazat pe experiența personală a regizorului (Shane Meadows), This Is England spune povestea lui Shaun, un copil de 12 ani care a crescut fără tată, care a murit în războiul din insulele Falklands, în regiunea de nord a Angliei. Acțiunea se petrece în vacanța de vara a anului 1983, scoțând în evidența transformarea personajului dintr-un tânăr neîngrijit care deplânge moartea tatălui sau, într-un bătăuș ras în cap, a cărui atitudine furioasă și provocatoare este îmbrățișată de o banda locala de skinhead-eri. Luat sub aripa lor protectoare, Shaun reușește să crească în rigida societate engleză a anilor 90.

Atmosfera sumbră a Angliei din anii '83 când Doamna de Fier era la putere, în contextul unui inutil și nedorit război dus intre englezi și argentinieni pentru Insulele Falkland. Tot atunci Anglia era în Epoca de Aur a muzicii rock, punk, iar stilurile vestimentare trebuiau să reflecte nonconformismul și personalitatea individului. Totodată este atinsă și problematica rasismului și xenofobismului, foarte accentuate în acea perioadă.

Datorită expunerii acestor aspecte în context britanic, reconfirmându-ne faptul ca poporul englez are atitudinea unui popor mândru, cu complexe de superioritate, comod și totodată xenofob. Acest fapt rezida din secole întregi de naționalism solid în istoria Marii Britanii. Astăzi bine, ieri în conflict:'This is England' and you can't have it!!!

Vineri, în Cuib d'Arte, haideți să bem un ceai englezesc!

**Mama copilului de 13 ani din rolul principal, Sharon Turgoose, a murit pe parcursul filmărilor, iar filmul îi este dedicat.

Niciun comentariu: