miercuri, 26 ianuarie 2011

O animatie, ca de mult nu am mai avut!


"Valse avec Bachir", producţia regizorului israelian Ari Folman, a adăugat Cesarul la palmaresul ce mai include, printre altele, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi premiul scenariştilor americani pentru cel mai bun scenariu de documentar. Filmul prezintă călătoria regizorului pentru a afla adevărul despre o misiune a armatei israeliene de la începutul anilor '80, în urma căreia şi-a pierdut memoria.
În 1982, în timpul Operaţiunii" Pace pentru Galileea ", tanarul Ari Folman, in varsta de doar nouăsprezece ani, a făcut serviciul militar. Douăzeci şi patru de ani mai târziu, în 2006, el s-a întâlnit cu un prieten din acea vreme, Boaz, care i-a spus despre un vis ciudat pe care il are în fiecare noapte timp de mai bine de doi ani, conturandu'se doar câini ucişi în timpul războiului.
Ari încearcă să-şi amintească această perioadă a vieţii sale, fără succes. El a reuşit totuşi să isi amintesc o scenă pe care in schimb nu o putea interpreta: el şi doi soldaţi au fost scosi din mare sub lumina de flăcări în Golful Beirut. El crede că acestea sunt scene de la masacrul din Sabra şi Shatila, în cazul în care armata israeliană a acoperit miliţia creştina a Falangei, dar fără a fi sigur, nu ştie dacă acest lucru a avut loc in timp ce el era foarte aproape de tabără în noaptea lui 17 septembrie 1982. Ari Folman decide să isi revada colegii şi sa isi aminteasca evenimente din război. Dar el trebuie să se impace cu ideea ca: în primul rând, prietenii lui nu isi pot aminti tot, şi în al doilea rând, este probabil ca evenimentele spuse de acesti veterani sa nu se fi produs şi sa fie doar niste amintiri false create in inconştientul lor ca să ascundă amintiri prea dureroase din război.
Treptat, Ari ruseste, prin niste secvente fragmentate, sa recreeze scene din razboi la care el a luat parte: un atac al unei masini de civil, moartea unui copil din cauza unei rachete, atacul tancului sau, permisiunea sa după şase săptămâni de război ... Dar cel mai important este ca el descoperă că, indirect, a participat la acest masacru, ca s-au tras rachete de semnalizare de tragere de la acoperişul unei clădiri pentru a facilita munca miliţienilor, toate in timp ce el era acolo.
Filmul se încheie cu imagini luate de pe un canal de televiziune o poveste-documentar BBC, în urma masacrului de la intrarea în lagărele palestiniene de la Sabra şi Shatila, aratand femei care tipa in disperare pe fondul cu moloz şi cadavre.

Niciun comentariu: